Гризуни

Скельний африканський щур

21.02.2022

Скельний африканський щур (лат. Petromus typicus) належить до родини Скельних щурів (Petromuridae) і в наш час є єдиним його представником. Вид Petromus minor, який існував на території нинішньої Північно-Західної провінції в ПАР, вимер в епоху пізнього пліоцену близько 3 млн років тому.

Морфологічно та генетично ця тварина найбільше споріднена з до гризунами з інфраряду Hystricognathi. Зовні вона нагадує білку, але не має пухнастого хвоста.

Скальная крыса фото

Скельні щури пристосувалися до існування в умовах кам'янистих ландшафтів, де більшу частину року панує посуха, а щорічна норма опадів зазвичай не перевищує 50 мм. Вижити їм допомагає низька швидкість метаболізму та двоетапний метод поїдання корму (цекотрофія).

У них у сліпій кишці з напівперетравлених фрагментів рослин утворюються гранули, які називаються цекотрофами, що виводяться назовні з організму через анальний отвір. Після поїдання цекотрофи знову потрапляють у кишечник і підтримують розщеплення целюлози. Вони містять необхідні для травлення ферменти, бактерії, найпростіші дріжджі та вітаміни групи B.

Вперше вид описав у 1831 році британський зоолог Ендрю Сміт.

Поширення

Ареал проживання знаходиться у західній частині Південної Африки. Скельний африканський щур мешкає в Намібії, на південному заході Анголи та північному заході ПАР. Як правило, він населяє скелясті кам'янисті пустелі.

Як укриття гризун використовує вузькі ущелини в скелях. Там він також гріється на теплих каменях під навісами, що захищають від хижих птахів. У гірській місцевості його можна зустріти на висотах до 2500 м над рівнем моря.

Існує 16 підвидів. Номінативний підвид поширений біля берегів річки Оранжева.

Поведінка

Скельні африканські щури вдень ховаються у своїх укриттях. На пошуки їжі вони виходять вранці та ближче до вечора, коли спадає спека. У цей період вони люблять не лише годуватися, а й погрітися на сонечку. У світлі місячні ночі годівля часто продовжується після заходу сонця до опівночі.

Фото Скальная крыса

Ці гризуни досить швидко пересуваються по каменях, підстрибуючи, розтягуючи та сплющуючи тіло на кшталт білок-летяг. Корм вони шукають парами або поодинці на поверхні ґрунту чи серед чагарникових чагарників.

Звірятка дуже грайливі. Вони полюбляють гратися серед рослинності.

Якщо їх потривожити, то вони одразу ховаються у своїх сховищах і видають пронизливий сигнал тривоги. Він являє собою поодинокий свистячий звук.

Як правило, скельні щури поводяться тихо і намагаються не привертати до себе зайвої уваги. На одному гектарі можуть співіснувати до 2-4 особин.

Головними природними ворогами є різні хижі птахи.

Харчування

Раціон складається з їжі виключно рослинного походження. У ньому переважають ягоди, фрукти, насіння різних трав та чагарників.

Особливими ласощами серед скельних щурів вважаються квітки рослин, що ростуть у степах та напівпустелях.

У посуху вони годуються місцевими злаками. Рослини Enneapogon scaber, Cenchrus ciliaris і Triraphis ramosissima часто займають до 69% їх повсякденного меню.

Тварини можуть харчуватися сухим сіном. Під час годівлі вони тримають корм передніми лапами.

Розмноження

Статева зрілість у скельних африканських щурів настає у віці близько 9 місяців. Шлюбний період у південній півкулі проходить на початку літа з листопада до грудня. Зазвичай тварини починають спаровуватись після випадання дощів.

Крыса с пушистым хвостом

Самці у вихованні потомства участі не беруть і розлучаються із заплідненими самками невдовзі після спарювання.

Вагітність триває близько трьох місяців. Самка народжує від 1 до 3 дитинчат. Вони з'являються на світ добре сформованими й покритими густим хутром.

Малюки починають куштувати тверду їжу приблизно на чотирнадцятий день. Через тиждень закінчується молочне годування, і вже за кілька днів вони переходять до самостійного існування, але ще кілька місяців тримаються поблизу своєї матері.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 14-20 см, а хвоста 13-18 см. Вага 100-300 г. Самці трохи більші та важчі за самок.

Шерсть загалом м'яка та гладка, але на деяких ділянках щетиниста. Її забарвлення гармонує з навколишнім ландшафтом і має камуфляжний характер. Верхня частина тулуба сірувато-коричнева, а черевна сторона сірувата або жовта.

скальная крыса

Голова плоска, вуха короткі. Біля жовтого носа розташовані довгі чорні вібриси, що служать для орієнтації у просторі.

У ротовій порожнині 20 зубів. Кутні зуби гіпсодонтні. Вони відрізняються високими коронками, що ростуть у міру їхнього стирання протягом усього життя. Різці вузькі й забарвлені в різні відтінки від жовтуватого до коричневого кольору.

Лапи та пазурі теж вузькі. На передніх лапах по 4 пальці, а на задніх по 5. Суглоби дуже гнучкі, тому дозволяють протискуватися у вузькі ущелини. Короткі кінцівки пристосовані швидкого бігу.

Грудні соски у самок розташовані латерально на рівні лопаток. Сім’яники самців напіввнутрішні.

Тривалість життя скельних африканських щурів у дикій природі близько 3 років.