Ссавці

Бура гієна, або берегова гієна

03.08.2020

Бура гієна, або берегова гієна (лат. Parahyaena brunnea) належить до родини Гієнові (Hyaenidae) і є єдиним його представником, у якого хутро майже не має смуг і плям. На відміну від інших споріднених видів ця тварина забарвлена практично в однотонний коричневий колір.

Вона має дуже потужні щелепи, що дозволяють їй розгризати товсті кістки навіть в юному віці.

Бурая гиена фото

Чисельність її популяції оцінюється в межах 5-8 тисяч особин. Міжнародним союзом охорони природи їй присвоєно охоронний статус виду, близького до загрозливого стану (NT, Near Threatened).

Генетично найближчими до берегових гієн є смугасті гієни (Hyaena hyaena). Імовірно вони мали спільного пращура з роду Pachycrocuta, вимерлого близько 400 тисяч років тому.

Вид вперше описав у 1820 році як Hyaena brunnea шведський натураліст Карл Петер Тунберг. До окремого роду Parahyaena його зарахував у 1972 році південноафриканський зоолог і палеонтолог Q. Hendey.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південній Африці. Бура гієна мешкає в Південно-Африканській Республіці, Ботсвані, Намібії, на півдні Мозамбіку та в південно-західних регіонах Анголи та Зімбабве. Північна межа ареалу проходить біля берегів річки Помаранчева.

На території Капської провінції ПАР бура гієна вважається на сьогодні вимерлою.

фото бурой гиены

Вона населяє сухі савани, буш, пустелі та напівпустелі. Її приваблюють посушливі або напівпосушливі біотопи, розташовані на висотах до 1500 м над рівнем моря. Своє лігво вона розташовує переважно в місцевостях з піщаним ґрунтом поблизу великих скель або під густим покровом рослинності, де легше сховатися від денної спеки.

Тварина пристосована для існування в умовах тривалої посухи, тому часто зустрічається в пустельних регіонах, де річна норма опадів не перевищує 100 мм. За наявної можливості вона селиться біля берегів річок, тому називається береговою гієною.

Вид монотиповий. Підвиди відсутні.

Поведінка

Бура гієна веде нічний спосіб життя. День вона проводить у своєму укритті, а ввечері виходить на полювання та полює до світанку, роблячи невелику перерву в другій половині ночі.

Споживаючи фрукти з високим вмістом вологи як альтернативу до джерел прісної води, цей ссавець може виживати в більш сухих регіонах, ніж плямисті гієни (Crocuta crocuta). Щоб уникнути перегріву, тварини ховаються від спеки в підземних сховищах, тіні дерев або чагарників.

береговая гиена фото

Дорослі бурі гієни полюють поодинці. Вони слідують по раніше прокладених стежках, позначивши їх своїм запахом. В середньому нічна прогулянка становить близько 32 км. За нестачі кормів хижаки пробігають за одну ніч до 54 км.

У пошуках їжі вони пересуваються зі швидкістю від 3,2 до 6,4 км/год, але за потреби здатні збільшити її від 40 до 50 км/год.

Тварини живуть кланами або поодинці. Приблизно третина всіх самців кочують і шукають новий клан, щоб приєднатися до нього в якості альфа-самця. Клани у берегових гієн невеликі й складаються зазвичай з 5-10 генетично споріднених особин та альфа-самця, який приєднався до них.

Фото береговой гиены

Між самцями та самками встановлюється соціальна ієрархія прямого домінування, яка залежить від їх фізичних даних і меншою мірою від віку. Альфа-самець і альфа-самка мають рівні позиції в ієрархії. Вкрай рідко самки домінують над самцями.

Місце в табелі про ранги визначається ритуальними укусами в ноги та шию, а також штовханням один одного мордами. Домінування виражається демонстрацією оголених зубів, переслідуванням підлеглих і загрібанням землі задніми лапами.

Як агресивний або захисний жест бурі гієни піднімають шерсть на спині та загривку. У момент агресії вони додатково закривають рот, піднімають вуха та хвости. У захисній позі рот широко відкритий, а вуха щільно прилягають до потилиці.

Під час зустрічі підлеглі вітають вище стоячу особину, низько пригинаючись до землі та піднявши хвіст, демонструючи свій анальний отвір. Вони тримають вуха майже в горизонтальному положенні, а губи розтягуються в якійсь подобі посмішки. Догідливість виражається вереском або скиглення підлеглого. Подібні ритуали практикуються у цуценят вже в самому ранньому віці.

Берегові гієни відводять на зайнятих ними ділянках окремі місця для дефекації та сечовипускання, які розташовуються на кордонах мисливських угідь або поблизу лігва.

Вони служать для спілкування між членами одного клану та попередженням для чужинців. Дитинчата, навчившись ходити, завжди виходять зі свого укриття, щоб випорожнюватися за його межами.

Площа домашньої ділянки однієї групи в середньому займає близько 300 квадратних кілометрів. Її кордони не постійні й змінюються під впливом зміни навколишнього середовища. За нестачі кормів вона збільшується у 1,5-2 рази. На ній є загальне кланове укриття та кілька допоміжних, розподілених по всій території.

гиена береговая фото

Самки разом з потомством нетривалий час займають свої власні домашні ділянки площею 20-40 кв. км.

Між собою бурі гієни спілкуються переважно за допомогою нюху. Вони ретельно досліджують аромати шиї, голови, спини й анальну залозу. Її секрет буває чорного і білого кольору. Чорні виділення зникають дуже швидко. Вони повідомляють про те, що в даному районі вже відбулось полювання. Це допомагає скоротити час на пошук їжі там, де вже немає достатньої кількості ресурсів, і уникнути зайвої харчової конкуренції.

Білуваті виділення зберігаються протягом місяця та служать для позначення територіальних меж. Особи обох статей залишають їх, сідаючи навпочіпки та розтираючи анальну залозу об стовбур куща або траву. Чорні виділення завжди розташовуються над білими на позначеному об'єкті. Відхожі місця несуть інформацію про з'їдену їжу.

Важливу роль в спілкуванні грають звукові сигнали. Скиглення та вереск попереджають про наближення хижаків. Тихий гавкіт служить для закликання цуценят в лігво. Глибоке гарчання супроводжує зустріч суперників з різних груп, а гучні крики вказують на присутність інших хижаків біля недавно виявленої туші.

Головними природними ворогами є плямисті гієни, африканські леви (Panthera leo), дикі африканські пси (Lycaon pictus) і чепрачні шакали (Canis mesomelas).

Харчування

Бура гієна є всеїдною та харчується всім, що їй вдається здобути. Велика частина її раціону складається з мертвечини. Вона поїдає туші мертвих гемсбоків (Oryx gazella), блакитних гну (Connochaetes taurinus), конгоні (Alcelaphus buselaphus), спрингбоків (Antidorcas marsupialis) і звичайних стенбоків (Raphicerus campestris).

За нестачі кормів падальниця задовольняється трупами вухатих лисиць (Otocyon megalotis) і капських довгоногів (Pedetes capensis). Біля узбережжя вона годується викинутою на берег дохлою рибою, молюсками, ракоподібними та дитинчатами морських ссавців.

Бурі гієни при слушній нагоді полюють на дрібних гризунів, рептилій і наземних пернатих. Вони поїдають комах, яйця птахів і плазунів.

Добова норма споживання становить 2000-2800 г корму. Шлунок здатний перетравлювати навіть дуже товсті кістки

До повсякденного меню входить також їжа рослинного походження. Крім падла тварини з'їдають багато кавунів, гарбузів, динь і плодів інших рослин, що містять вологу.

Надлишки їжі, які не можна з'їсти відразу, берегові гієни закопують під кущі. Зроблені запаси вони відкопують і з'їдають на наступний день. Тварини є копрофагами та поїдають фекалії, щоб уникнути зневоднення організму в сильну посуху.

Розмноження

Шлюбний період проходить в сухий сезон з травня по серпень. Альфа-самець злучається з усіма самками клану та захищає їх від чужинців. Він може спаруватися так само з кочівною самкою.

З самками клану можуть спаровуватися також кочівні самці. В цьому випадку у самки буває до 4 різних партнерів. Тварини, які перебувають у родинних зв'язках, не відчувають потягу одне до одного.

фото гиена бурой

У самок може бути більш одного естрального циклу протягом року. Сам еструс триває від 3 до 6 днів і супроводжується короткочасним залицянням з боку самців.

Вагітність триває 90-100 діб. Самка народжує від 1 до 5 дитинчат.

У альфа-самок приплід більше, ніж у підлеглих.

Дитинчата народжуються в материнському лігві. Вони схожі забарвленням на дорослих тварин, але мають більш коротке чорно-коричневе хутро. Малюки з'являються на світ сліпими та глухими, вагою 630-810 г.

Цуценята протягом перших 3 місяців годуються молоком своєї матері. Іноді їх підгодовують грудьми інші самки клану. Залежно від доступності корму молочне годування триває від 3 до 6 місяців. Відлучення від грудей починається після того, як старші тварини починають приносити цуценятам свіже м'ясо.

Молодь залишається поблизу свого лігва близько 15 місяців. Потім підлітки вже самостійно добувають собі прожиток.

Самки стають статевозрілими у 24 місяці, а самці ближче до 40 місяців. Інтервал між пологами знаходиться в межах 1-3 років.

Опис

Довжина тіла 126-160 см. Вага 30-55 кг. Окремі екземпляри важать до 70 кг. Висота в холці 72-87 см. Довжина пухнастого хвоста 19-27 см. Самці трохи довші та важчі за самок, але поступаються їм зростом.

Досить довге хутро має довжину від 6 до 16 см. На шиї та спині він виростає до 20 см в довжину й утворює гриву. Взимку відростає товсте підшерстя, яке стає значно рідшим влітку.

Hyaena brunnea

Основний фон забарвлення темно-коричневий. Іноді бувають малопомітні темні вертикальні смуги по боках і горизонтальні на кінцівках. На потилиці та плечах часто спостерігається жовтуватий або бежевий відтінок.

Масивна округла голова з потужними щелепами посаджена на мускулистої шиї. Морда широка і позбавлена ​​волосяного покриву. Очі пристосовані до нічного бачення. Вуха великі, рухливі та загострені.

Лінія спини нахилена назад. Задні ноги коротші за передні.

У ротовій порожнині є 34 зуби. У самок 6 пар сосків для годівлі потомства, а у самців відсутній бакулюм. На лапах по 4 пальці, озброєні тупими кігтями.

Тривалість життя бурої гієни в дикій природі близько 12 років. У неволі вона доживає до 20-24 років.