Примати

Гвінейський павіан

01.08.2020

Гвінейський павіан (лат. Papio papio) належить до родини Мавпові (Cercopithecidae) і є найдрібнішим серед бабуїнів. Своїми розмірами він майже в півтора раза поступається ведмежому павіанові (Papio ursinus). Його називають так само павіаном сфінксом через характерну зовнішність, що поєднує собачу морду і левову гриву.

На відміну від гамадрилів (Papio hamadryas) він не такий агресивний і не несе небезпеки для людини.

Гвинейский павиан фото

Ці примати грають важливу роль в екосистемі, поширюючи насіння різних рослин і будучи їжею для великих хижаків. Вони сприяють аерації ґрунту, займаючись регулярним викопуванням їстівних коренів і бульб. Їх широко використовують як піддослідних тварин в медичних і наукових цілях.

Подібно до інших бабуїнів вони здійснюють періодичні набіги на поля із зерновими культурами, тому в багатьох регіонах вважаються сільськогосподарськими шкідниками. Їх м'ясо вживається в їжу місцевим населенням.

Вид вперше описав у 1820 році французький зоолог Ансельм Гаетан Демаре.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Західній Африці на південь від пустелі Сахари. Гвінейські павіани живуть на території Малі, Мавританії, Гвінеї, Сенегалу та Гамбії.

павиан фото

Найбільша популяція уціліла в національному парку Ніоколо-Коба, розташованому в південно-східній частині Сенегалу на кордоні з Гвінеєю.

Примати селяться на відкритих просторах, в листяних галерейних лісах, степах, буші та бамбукових хащах. У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 1200 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Павіан сфінкс веде денний і переважно наземний спосіб життя. Під час пересування по твердій поверхні він переносить вагу тіла на нижню частину пальців спереду і вздовж всієї підошви лап ззаду. Вдень мавпи шукають корм на землі, а ввечері підіймаються на високі дерева для спільної ночівлі.

Гвінейські павіани живуть великими групами чисельністю до 50-70, максимум 100 особин.

Вони складаються з самців, самок та їх потомства. У групах панує багаторівнева соціальна ієрархія, яка передбачає співіснування декількох підгруп.

фото павианов

Підгрупами керують самці. Вони направляють їх рух, вибирають місце для сну і годівлі. Своє керівництво вони головним чином здійснюють за допомогою стрибків, пробіжок і тряскою всього тіла без застосування грубої фізичної сили. Соціальна структура настільки рухлива, що дозволяє уникати серйозних конфліктів при одночасному контакті декількох підгруп.

Примати найчастіше ночують на високих пальмах або бавовняних деревах (Ceiba pentandra). Кожна група спить на певній гілці. Тварини не туляться до стовбура дерева, а розташовуються на гілках досить далеко від нього. Самки з потомством знаходяться майже в кінці гілок, а самці ближче до стовбура, щоб блокувати шлях потенційним хижакам і запобігти спарюванню своїх партнерок з чужинцями.

Павіани сфінкси стають активними ще до світанку, починаючи день з колективного сечовипускання та дефекації. Першими справляють нужду наймолодші, а потім їхні старші побратими. Вся група спускається з дерева протягом декількох хвилин.

 павиан сфинкс фото

Розділившись, всі члени групи підтримують контакт один з одним за допомогою криків. Пройшовши через відкриту та імовірно небезпечну територію, вони зазвичай знову збираються разом.

Іноді мавпи заходять в печери, використовуючи їх як тимчасові притулки. Періодично вони лижуть стіни печер, щоб поповнити нестачу мінеральних речовин в організмі.

Гвінейські павіани – дуже комунікабельні тварини. Вони спілкуються за допомогою різної вокалізації та фізичного взаємодії. Їх гучні крики чутні на великих відстанях. Мавпи видають звуки, що нагадують виск, бурчання, гуркіт і низький гул різної висоти, тривалості й тональності.

Для немовлят характерний стогін, віддалено схожий на бекання овець.

Здалеку помітивши хижака, самці голосно кричать, намагаючись його налякати своїм гучним обуренням. Коли він з’являється вже занадто близько, мавпи ховаються на найближчому дереві та змовкають, сподіваючись, що він пройде мимо.

фото павиана сфинкса

Головними природними ворогами є леопарди (Panthera pardus), леви (Panthera leo), дикі африканські пси (Lycaon pictuis), смугасті (Hyaena hyaena) і плямисті гієни (Crocuta crocuta).

Харчування

Гвінейський павіан – всеїдна тварина. У природному середовищі існування в його раціоні переважають коріння, бульби, цибулини, трави, фрукти, ягоди, молоде листя та пагони чагарників. Добре розвинені корінні зуби допомагають йому розчавлювати й перемелювати тверді насіння та плоди.

Papio papio

Крім їжі рослинного походження примати поїдають черв'яків, павуків, комах і невеликих хребетних тварин. Їх жертвами стають дрібні птахи та ссавці, які не перевищують своїми розмірами зайця або кролика.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 4-5 років. Самці вперше спаровуються в середньому тільки на сьомому році життя, коли їм вдасться піднятися на більш високий рівень в табелі про ранги своєї групи.

У тропіках павіани сфінкси розмножуються цілий рік без прив'язки до якого-небудь конкретного сезону.

Естральний цикл у самок триває близько 29 діб. Еструс триває близько 9 днів. У цей період у самок в області геніталій та ануса з'являються припухлості й округлості.

Papio papio фото

Чорні сідничні мозолі вперше стають у самок рожевими у віці 42-47 місяців. Під час вагітності вони зазнають швидкої зміни кольору перш ніж набути постійного темно-рожевого відтінку. Це показує зміну гормональних процесів в організмах самок.

Спарювання відбуваються ввечері та вночі, коли група знаходиться на дереві. Через загрозу впасти на землю самці не виявляють особливої ​​агресії до конкурентів, а просто перекривають їм шлях до самок, сівши посеред гілки.

обезьяны

Вагітність триває від 180 до 185 днів. Самка народжує одного, дуже рідко двох дитинчат. Перші тижні малюк висить на спині матері, а потім перебирається їй на спину.

Самці іноді граються зі своїм потомством, але в його вихованні беруть мінімум участі. В цілому вони обмежуються суто охоронними функціями.

Молочне годування триває до 7-10 місяців. У віці близько 14 місяців материнська опіка над юними павіанами припиняється, і вони набувають повної самостійності.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 60-110 см, а хвоста 45-70 см. Вага 15-25 кг. Самки значно менші та легші за самців.

Забарвлення хутра варіюється від червонувато-коричневого до коричневого кольору. Популяції, що живуть на заході ареалу, забарвлені в основному в руді та світлі тони. Східні популяції темніші та, як правило, коричневі.

картинка с павианом

Колірний пігмент на спині, щоках, животі та передніх кінцівках приблизно однаковий. Окреме волосся має безліч кольорових смуг і хвилясту структуру.

Лицьова частина позбавлена ​​волосяного покриву. Вона забарвлена в різні відтінки від пурпурного до чорнуватого кольору.

фото гвинейского павиана

Голова середніх розмірів. Вона закінчується типовою для бабуїнів собакоподібною мордою. У ротовій порожнині 32 зуби.

У самців є довгі ікла та довга грива на голові, шиї та плечах, але вона значно коротше, ніж у гамадрилів. Перший нижній моляр був модифікований, щоб поліпшити ріжучі властивості іклів.

Помірна кількість незабарвленої шкіри, видимої навколо анальної області самців, постійно забарвлена в рожевий колір. У самок аногенітальна шкіра змінює своє забарвлення залежно від репродуктивного стану та віку.

Тривалість життя гвінейських павіанів в дикій природі близько 30 років. У неволі вони доживають до 40-45 років.