Птахи

Фрегат малазійський

12.10.2020

Фрегат малазійський (лат. Fregata andrewsi) належить до родини Фрегатові (Fregatidae) із ряду Сулоподібних (Suliformes). Він вважається самим справжнім марафонцем серед морських птахів. Протягом місяця йому вдається долати відстань до 4-5 тисяч кілометрів над поверхнею моря.

Невтомний літун примудряється навіть спати під час польоту, вміло користуючись висхідними потоками теплого повітря.

Рождественский фрегат фото

Генетично до нього ближче всього тихоокеанський фрегат (Fregata minor), хоча раніше його вважали підвидом вознесенського фрегата (Fregata aquila).

За найоптимістичнішими оцінками чисельність його популяції оцінюється в межах 3 тисяч гніздових пар. Її скорочення викликане відстрілом, виловом і попаданням птахів в рибальські сіті. Негативний вплив робить на них переробка фосфатних порід, що відбувається біля місць їх гніздування.

Вид вперше описав у 1914 році австралійський орнітолог Грегорі Макалістер Метьюс у своїй 12-томній праці «Птахи Австралії» і назвав його на честь британського палеонтолога Чарльза Ендрюса.

Розповсюдження

Ареал проживання поза сезоном розмноження охоплює води Індійського океану. Гніздування малазійського фрегата знаходяться переважно на Острові Різдва, розташованого біля північно-західного узбережжя Австралії.

фото рождественского фрегата

Під час міграцій він часто спостерігається біля узбережжя всієї Південно-Східної Азії та біля Яви, Суматри, Балі, Борнео, Малайського архіпелагу й Андаманських островів.

Пернаті місяцями мігрують над тропічними й субтропічними водами, температура яких перевищує 26°C. Основні місця їх годівлі знаходяться біля берегів Індонезії, в Південно-Китайському та Андаманському морі, а також в міжострівному морі Сулу в Тихому океані.

Поведінка

Малазійські фрегати ведуть поодинокий спосіб життя. У сезон розмноження вони гніздяться колоніями. Щоб привернути увагу самок, самці надувають червоні горлові мішки та видають гучні звуки.

Для спілкування в гніздових колоніях птахи використовують різні типи звукових сигналів. У самців і самок різні вокалізації для спілкування один з одним та зі своїм потомством.

 фрегат рождественский фото

Активність спостерігається протягом світлого часу доби. Через дуже короткі ноги представники цього виду погано плавають і ледве пересуваються по твердій поверхні, відштовхуючись від неї крилами. На сушу вони потрапляють вночі та вміють чіплятися кігтями за гілки дерев.

Завдяки сильним довгим крилам і подовженому хвосту пернаті здатні довго перебувати в повітрі.

Через те, що вони більшу частину часу проводять над відкритим морем і гніздяться в малодоступних для хижаків місцях, у них практично немає природних ворогів. Найбільшу небезпеку для малазійських фрегатів становлять жовті божевільні мурахи (Anoplolepis gracilipes), які були завезені на Острів Різдва в другій половині XX століття. Комахи можуть нападати на пташенят, що вилупилися, та вбивати їх в ході масової атаки.

Залежно від умов навколишнього середовища малазійський фрегат здатен регулювати температуру свого тіла від 38°С до 42°С, уникаючи теплового удару. Самки під час насиджування кладки можуть до 2 тижнів поспіль обходитися без їжі та води.

Харчування

Раціон складається з їжі тваринного походження. Малазійські фрегати харчуються головним чином здобиччю, яку їм вдається зловити над поверхнею моря або в його верхньому шарі.

фрегат птица

У повсякденному меню переважають летючі риби (Exocoetidae), медузи (Medusozoa), кальмари (Teuthida) і великий планктон. Птахи також охоче літають за риболовецькими кораблями в надії поласувати викинутими за борт відходами рибальства.

Щоб схопити свою жертву, вони опускають в воду зазвичай тільки дзьоб і значно рідше голову. Хижаки часто розоряють пташині гнізда, поїдаючи яйця та пташенят, в тому числі й інших фрегатів.

Серед них дуже розвинений клептопаразитизм. Вони часто переслідують інших морських птахів, відбирають у них їжу або змушують вивергнути вже з'їдений корм, який потім спритно підхоплюється на льоту. Пернаті не гребують падлом і при слушній нагоді поїдають прямокрилих комах (Orthoptera).

Розмноження

Малазійські фрегати кожен сезон утворюють нові моногамні сім'ї та вибирають нові місця для гніздування. Наприкінці грудня самці збираються на токовище, де надувають свої яскраво-червоні горлові мішки для залучення самок.

Сімейні пари утворюються, як правило, тільки до кінця лютого. На Острові Різдва є 3 окремі колонії. Вони розташовані в захищених від сильного вітру місцях, щоб птахи мали можливість безпечного приземлення.

птица фрегат почему так называется

Свої гнізда пернаті розташовують на верхніх гілках дерев. Явна перевага надається індійському мигдалю (Terminalia catappa) і вічнозеленим деревам роду Каркас (Celtis), значно рідше використовуються фікуси (Ficus).

Будівельний матеріал для гнізда збирає частіше самець. Як будівельний матеріал використовуються гілки та виноградна лоза. Гніздо являє собою розлогу платформу.

Самка відкладає одне яйце. Інкубація триває понад 40 днів. Кладку насиджують поперемінно обидва партнери, змінюючи один одного на кілька днів.

Пташенята вилуплюються в період з середини квітня до кінця червня.

Вони з'являються на світ голими й безпорадними, покриваючись рідким пухом тільки на другому тижні. Батьки годують їх 3-4 рази на добу. Годування найчастіше відбувається в другій половині дня.

Fregata andrewsi

Пташенята ростуть дуже повільно і стають на крило піврічному віці, але залишаються під батьківською опікою до 15 місяців. З цієї причини самки вигодовують потомство в більшості випадків тільки один раз на 2 роки.

Статева зрілість настає у віці 5-7 років. Самки стають статевозрілими раніше за самців.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 89-100 см. Розмах крил 205-230 см. Самки більші та важчі за самців. В середньому вони важать 1500 г і 1400 г відповідно.

фото Fregata andrewsi

В оперенні помітний статевий диморфізм. У самців оперення чорне з зеленуватим відливом, а на череві розташована біла пляма. Дзьоб темно-сірий і загнутий донизу на кінці. Є червоний горловий мішок.

У самок він відсутній, а дзьоб рожевий. Біла пляма є не тільки на череві, але і на грудях.

Верхня частина тіла забарвлена ​​однаково в обох статей. На вершині крила є світла смуга, а хвіст роздвоєний. У самок ноги тьмяно-рожеві, а у самців чорні.

У молоді оперення коричневе, але з віком поступово набуває дорослий окрас.

Тривалість життя малазійських фрегатів в дикій природі досягає 30-40 років.